Veelgestelde vragen

Door bezuinigingen heeft de gemeente geen budget voor nieuwe kunstwerken. De Rijksgebouwendienst heeft De Glazen Toren van Willem Heesen gratis aangeboden aan het Nationaal Glasmuseum. De Vereniging van Vrienden van Modern Glas hebben daarna als eerste een flinke financiële bijdrage gegeven om De Glazen Toren te herbouwen. Het Nationaal Glasmuseum en de gemeente Leerdam beschouwen de gift van de Rijksgebouwendienst als een unieke kans om dit Leerdams erfgoed te behouden. De Glazen Toren van Willem Heesen kan een prachtig ‘landmark’ worden op de toekomstig te ontwikkelen Glasroute Leerdam. Alle Leerdammers kunnen dan straks genieten van dit belangrijke Leerdamse erfgoed. De kosten zijn € 70.000 en samen met het Glasmuseum is het idee ontstaan om de bouw van De Glazen Toren te realiseren via crowdfunding.

De gemeente Leerdam wil een voortrekkersrol spelen in dit project en heeft besloten om 25% van de kosten voor eigen rekening te nemen.

Uw naam gaan wij als inscriptie verwerken in het fundament van De Glazen Toren. Ook vermelden wij uw naam op deze website. En als u € 25 of meer doneert, dan ontvangt u van ons een mini glazen kubus. Met uw donatie gaan wij, als ‘gezamenlijk eerbetoon aan 250 jaar GLAS in Leerdam’, De Glazen Toren bouwen.

De Glazen Toren wordt geplaatst op de Glasroute Leerdam. Tegenover de ingang van de Glasfabrieken in het toekomstige Lingedijkpark.

Als gevolg van een grootschalige verbouwing van het Van Gogh Museum, was er geen plaats meer voor de toren. De toren werd blok voor blok afgebroken en de restanten zijn jaren later geschonken aan het Nationaal Glasmuseum.

Het Leerdamse bedrijfsleven ondersteunt de ontwikkeling van Leerdam Glasstad. De unieke identiteit van Leerdam biedt groeimogelijkheden in de toeristische en recreatieve sector. De ondernemersverenigingen en vele individuele ondernemers hebben daarom samen al een groot bedrag gedoneerd.

De Glazen Toren is in Amsterdam blok voor blok afgebroken en daarbij zijn vele kristallen blokken beschadigd en er zijn veel kristallen blokken verloren gegaan. Er is veel geld nodig voor het restaureren / schoonmaken van de bestaande kristallen blokken, het aanschaffen van nieuwe blokken, het verlijmen van de blokken en het ring voor ring opbouwen van de toren en het maken van een stevige fundatie voor het kunstwerk (heischroeven die 16 meter de grond in gaan).

Ja, het gaat om een bijzonder en uniek kunstwerk, gemaakt in de Glasfabriek van Leerdam door de belangrijke ontwerper en glaskunstenaar Willem Heesen. De ontwikkeling en de bouw van De Glazen Toren was in 1976 een technisch hoogstandje en het is jarenlang het hoogste kunstwerk van glas geweest in Nederland. Het werk laat zien hoe begaan Willem Heesen was met architecturale vormgeving. Extra bijzonder is dat er bij De Oude Horn, de werkplaats die is opgericht door Willem Heesen en waar nu sinds jaar en dag zoon Bernard Heesen zijn kunstwerken blaast, ook een monumentaal werk naar een idee van Willem Heesen is geplaatst, het ‘wuivend riet van glas’. Het ‘wuivend riet van glas’ is een van de laatste ideeën van Willem Heesen. De Glazen Toren is een van zijn eerste monumentale ontwerpen.

Niet helemaal. Om goed als ‘landmark’ te kunnen fungeren denken we dat er een hogere betonnen fundament moet worden geplaatst. En we gaan een unieke inscriptie maken in het fundament met de namen van alle donateurs. We werken bij het maken van het ontwerp voor Leerdam samen met glaskunstenaar Bernard Heesen, de zoon van Willem Heesen

Dan starten de voorbereidingen voor plaatsing van De Glazen Toren in Leerdam.

Dan gaat het project niet door, wordt De Glazen Toren niet geplaatst en worden alle donaties teruggestort.

Ja, dat is mogelijk. Dit bedrag zal dan worden besteed aan toekomstig onderhoud en restauratie van De Glazen Toren en van andere Glazen Kunstwerken in Leerdam of aan het project Glasroute Leerdam.

Als er onvoldoende geld wordt binnengehaald, dan gaat het project niet door, wordt De Glazen Toren niet geplaatst en worden alle donaties teruggestort. Daarom hebben wij uw gegevens nodig.

Het minimum bedrag om te doneren is €1,20 en dat heeft te maken met het feit dat de gemeente transactiekosten moet betalen voor de automatische betalingsmogelijkheid. Verder geldt dat wij blij zijn met alle donaties. We streven naar een zo breed mogelijk draagvlak onder bedrijven en inwoners van Leerdam. Ook op Nationale schaal proberen wij donateurs te vinden, we denken dat dit project uniek genoeg is voor landelijke belangstelling van individuele donateurs en van landelijke cultuurfondsen.

Bij een donatie van €25 of meer.

De mini glazen kubus is 3x3x3 cm. De mini glazen kubus wordt u zo spoedig mogelijk toegestuurd nadat uw donatie is verwerkt.

Dan kunt u contact opnemen met Dick Admiraal van de gemeente Leerdam