De Glazen Toren van Willem Heesen

De Glazen Toren is gemaakt in opdracht van de Rijksgebouwendienst en werd in 1976 geplaatst voor de entree van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het is het laatste monumentale werk dat Willem Heesen (1925-2007) realiseerde vanuit de glasfabriek. Hij ontwierp een zuil van gegoten kristallen blokken. Voor de vormgeving zocht hij naar aansluiting bij de gevel van het Van Gogh museum, die bestaat uit breukbetonstenen en glas. De sokkel was ingegraven zodat het leek alsof het glas vanuit de grond was opgeschoten. De ontwikkeling en de bouw waren een technisch hoogstandje. De eerste laag glasblokken was met kunststof in het beton gelegd. Telkens werd een vierkante module van viermaal zes kristallen kubussen aangebracht. De zuil werd in 9 maanden opgebouwd en bestond uit 44 modules. Er zijn in totaal 1.032 kristallen kubussen verwerkt.

Het werk van Willem Heesen toont zijn grote affiniteit met architecturale vormgeving. Door dit project kon hij nieuwe wegen in de glasbewerking bewandelen en zijn onderzoekingen hebben hem en de fabriek nieuwe kennis over het materiaal en de bewerkingstechnieken opgeleverd. De Glazen Toren was, met zijn hoogte van 5 meter, het grootste glazen beeld in Nederland.

In verband met een verbouwing van het Van Gogh Museum moest de Glazen Toren jaren later worden afgebroken. De Rijksgebouwendienst heeft het werk van Willem Heesen in 2010 overgedragen aan de stichting Nationaal Glasmuseum. Vrij snel daarna ontving het Nationaal Glasmuseum een grote financiële bijdrage van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas om De Glazen Toren te herbouwen. Het Nationaal Glasmuseum vindt De Glazen Toren een uniek Leerdams kunstwerk en is van mening dat dit erfgoed voor alle Leerdammers zichtbaar moet kunnen zijn. Daarom heeft het Nationaal Glasmuseum de gemeente Leerdam gevraagd om samen te werken en om De Glazen Toren te herbouwen op een publieke plaats in Leerdam. De Gemeente Leerdam en het Nationaal Glasmuseum werken sindsdien samen om dit kunstwerk van Willem Heesen een definitieve plek geven op de Glasroute Leerdam. Het monumentale kunstwerk wordt geplaatst in het toekomstige Lingedijkpark tegenover de ingang van de Glasfabrieken en wordt een landmark in de nieuwe, nog te ontwikkelen Glasroute Leerdam.